1. Indledning
Jeg har læst fjollet mange bøger om gotik i et forsøg på at få greb om stilen/perioden: Gothic Art: Glorious Visions (link til bogen på amazon), fire bøger i serien om danske kalkmalerier, der handler om gotikken (udgivet af Nationalmuseet i slutningen af 80’erne) og Könemans store bog Gotik. Det er især fjollet, fordi gotik faktisk ikke umiddelbart taler til min smag. Æstetisk foretrækker jeg til enhver tid St. Paul’s over Westminster.
Jeg synes ærligt talt, bøgerne roder ret meget rundt i det. Det eneste, der er indlysende, er, at de himmelstræbende katedraler er indbegrebet af gotik, men når det kommer til malekunsten er det simpelthen umuligt at få styr på, hvad gotik er. Jan van Eyck behandles f.eks. som henholdsvis gotik eller nordisk renæssance, og det er noget rod. Jeg synes nok, at hans detaljeorienterede superrealisme er gotisk, og hvis man kalder det renæssancekunst er det vist mere, fordi man ser ned på gotik og gerne vil identificere alt godt som renæssance. Men jeg er nu også med på, at det er fordi det aldrig er helt så enkelt af skille skæg fra snot.
Nå, nok om det. Her er resultatet af mine studier. Det er meningen, at det skal være bare en smule simplificeret og overfladisk. Jeg håber, det lykkes.
2. Gotisk arkitektur
Gotikken kan også kaldes “spidsbuestilen”, da spidsbuen adskiller den fra den tidligere romanske stils runde buer. Men udover at det nok alligevel ikke er helt dækkende, så er gotikken også kommet til at betegne en periode fra ca. 1130 – 1500. Disse årstal varierer naturligvis i de forskellige lande, fordi gotikken, som sagt, er en stil, og hvis man ikke er træt af den, kan man jo, som England gjorde, bare fortsætte med den, eller som Italien gjorde, stort set overse den og derudover skille sig af med den hurtigst muligt.
Stilen eller perioden opstod med centrum i Paris i 1100-tallet med de store katedraler, fordi Frankrig var rigt og ambitiøst. Katedralerne havde spidsbuer, ribbehvælv og store klerestorier – vinduesrækker øverst i hovedskibet, der opløste væggen. Dette muliggjordes af stræbebuer og -piller på ydersiden. Man gik fra fra masse- til skeletbyggeri.
Her passer disse to illustrationer tegnet efter to tidlige, franske katedraler vist godt ind. Her ses ribbehvælv:
Paris, Notre Dame-katedral, begyndt 1163
![Gotik12]()
Notre Dame hører til den tidlige franske gotik og der er faktisk 4 “etager”: Arkade (nederst), empor, triforium og klerestorium (øverst). Her ses kun de to øverste. På en normal gotisk katedral er vægopdelingen tredelt – uden empor.
Her ses det ydre stræbeværk, der muliggjorde det lette indre:
Koret på Beauvais, Saint-Pierre-katedralen, 1225
![Gotik13]()
Beauvais hører til i højgotikken, ligesom Soissons, som ses herunder – i en akvarel jeg malede for 11 år siden (!). Dette eksemplificerer den reduktion af murfladerne, jeg tidligere har nævnt.
Soissons Katedral, ca. 1182-1211
![Gotik4]()
Katedralen kaldes i Könemanns store bog om gotik et gesamtkunstwerk. Den talte til både høj og lav – et stort visuelt festfyrværkeri for alle.
Vinduerne var lange og gerne udsmykket med masværk, der i løbet af gotikken blev mere og mere kompliceret. I starten var det trepas-former, der dominerede, i den flamboyante stil blev det mere flydende flammeagtige former, mere organisk og mindre geometrisk. Her ses nogle eksempler på masværk fra højgotisk tid.
Saint-Germain-en-Laye, masværk, 1238
![Gotik7]()
Santes Creus, Cistercienserkloster, korsgang 1303-41
![Gotik8]()
Den tyske katedralarkitektur er på mange måder mindre gotisk, fordi den er mere enkel. Det er ofte halkirker – hvor skibene er lige høje, og stræbepiller derfor er overflødige, og der er ofte udeladt tværskib, koromgang og kapelkrans. Desuden er der sjældent triforium mellem arkade og klerestorium.
Frauenkirche i München, indviet 1494, gouache, malet i 2006
![Gotik4]()
Hvælving i Brevkapellet, Lübeck Marienkirche, 1310-20
![gotik5]()
Hans Purghauser, Salzburg, 1408
![Gotik8]()
Dristige fantasifulde trappeanlæg karakteristiske for tysk gotik. Jeg synes, disse er rigtigt fede!
Vindeltrappe fra Meissen, Albrechtsburg, begyndt 1470
![gotik1]()
Dobbelt vindeltrappe, Graz, ca. 1500
![Gotik10]()
Mod sydøst i de tysktalende lande blev hvælvingerne multi-dimensionale og mere levende i 1400-tallet. Ligesom trappeanlæggene, synes jeg der er noget jugendstil over disse hvælvinger.
Annaberg, 1499-1525
![gotik3]()
Prag, Vladislavsal, 1493-1515
![gotik2]()
Der hører en lang række begreber til en fuld terminologi om den gotiske arkitektur. I mine noter har jeg disse oversigter (efter Gotik af Könemann). I min gennemgang har jeg valgt at tage udgangspunkt i det, der lige syntes relevant i forhold til mine egne skitser.
![SCAN0350]()
![SCAN0351]()
![SCAN0353]()
![SCAN0354]()
3. Gotisk skulptur
Gotisk skulptur er kendt for at være langtrukken, søjle-agtig og som sådan ikke særlig realistisk eller i al fald ikke særligt dynamisk. Alligevel står gotikken for en langstrakt udvikling mod mere kød og blod på menneskefremstillingen. De helt tidlige figurer er stort set bare søjler med hoveder, men dog mere fritstående end de romanske, men efterhånden kommer der “krop” under draperingerne. Ligesom malerierne bliver de mere følelsesmæssigt appellerende og opfordrer til sympati og deltagelse. F.eks. opstår pietà – Maria med sin afdøde søn i favnen som motiv i slutningen af 1200-tallet.
Disse to illustrationer viser måske meget godt det søjleagtige, statiske, men dog med menneske indenunder.
Stifterfigur, Uta, fra vestkoret i Naumburg Domkirken, Sankt Peter und Paul, ca. 1250
![gotik6]()
Jean de Liège, Jeanne d’Évreux, 1370-72
![Gotik9]()
4. Gotisk maleri
Er kendetegnet ved flydende elegance. Gennem perioden gik man mod større og større individualisering i afbildninger – de taler mere og mere til beskueren og kræver deltagelse og imitation fra denne. Naturalisme var dog ikke i sig selv en værdi ved kunsten. Man havde et ønske om at se så meget som muligt – og det er i bund og grund urealistisk og bliver til en ophobning af successivt læsbare tegn, og det er også det, der adskiller Jan van Eycks malerier fra de italienske renæssance-kunstneres (og nok også de tidligere italienske kunstnere som Duccio og Giotto). Det er dog ikke særligt relevant for mig, da jeg ikke har noget i mod Jan van Eyck, men jeg er heller ikke decideret vild med ham, så jeg har ikke kopieret noget af ham, og jeg har det cirka på samme måde med Giotto.
For mig er ingen af dem indbegrebet af gotik, og de gotiske malerier og tegningers charme (når de da har en sådan) er for mig desuden i klædedragternes dekorative folder og kast, som generelt er mere intrikate og urealistiske end de klassisk-orienterede stilarter (romansk kunst og renæssance f.eks.)
Matthias Paris, Jomfru med barn, 1250-59
![Gotik5]()
Profet/apostel, fra Stubbekøbing Kirke, o. 1272
I Danmark er vores vigtigste skat fra gotikken vel kalkmalerierne. Jeg synes de fleste af dem er ret ucharmerende, men så har de til gengæld en historisk værdi som jeg anerkender, og nogle af dem besidder da også det “flow”, jeg godt kan lide.
![gotik6]()
Glasmosaik, Den hellige Gertrud, 1280/90
![Gotik11]()
De langstrakte vinduer krævede langstrakte figurer, men det passede jo også så glimrende med tidens æstetik. Desuden er kvindens S-form karakteristisk – den genfindes i al fald også i “Natura” herunder.
“Natura”, fra Aristoteles’ fyisk, ca. 1300, illumination
![gotik7]()
Drage vogter Lapis Lazuli mine, illumination, ca. 1320
![Gotik3]()
Mand med hakke, illumination, c. 1320
![Gotik2]()
Profet i hvælv i Østofte Kirke, o. 1380
![gotik4]()
Fra modelbog med dyr, ca. 1400
![Gotik]()
Christine de Pisan, 1410, illumination
![Gotik4]()
Fra Bourges katedralen, Jacques Coeur-vinduet 1451
![gotik4]()
En kvinde fra følget til Marias renselse og tempelgang, Norra Strö Kirke, 1450-75
![gotik5]()
Sengotiske borter fra slutningen af 1400-tallet, fra Sønder Vissing (gjordbue-mønster), S. Marie Kirke i Helsingør og Hjembæk Kirke.
![gotik6]()
![gotik5]()
![gotik4]()
Detalje fra Århus Domkirke, o. 1490
![gotik]()
Kolbeblomst, Helsingør, S. Marie Kirke, o. 1480-90
Umiddelbart mener jeg egentlig, at denne fede kolbeblomst må være et renæssancetræk, men jeg synes, den har en dejlig saft og kraft, så den kom med.
![gotik2]()
Jomfru Maria, Lazarussalen, Helsingør Karmeliterkloster, 1515
![gotik]()
Jomfru Maria i Månesegl, Åle Kirke, o. 1515
Ren jugendstil, bortset fra Jesus, så han kom altså ikke lige med på min tegning.
![gotik2]()
Jomfru Maria fremviser bryst i forbøn, Ottestrup Kirke, o. 1510
Det irriterer mig da lidt, at Jomfru Marias bryst tilsyneladende sidder midt på brystkassen, men jeg kan godt se, at det skaber en fin centralakse, og så er resten af figuren i øvrigt ret fin.
![gotik3]()
S. Barbara, Haderslev Domkirke, 1512
Endnu en fin jugendstilsagtig figur, helt Mucha-agtig.
![gotik1]()
5. Konklusion
Jeg er ikke helt sikker på, præcis hvad jeg fik ud af dette studie. Jeg føler stadig, at min fornemmelse af hvad gotik er, er mest intuitiv. De nøgleord jeg altid har forbundet med gotik: langstrakt, intrikat og til tider alt for meget, synes at passe meget godt endnu, men så må jeg jo være tilfreds med det. Hvis jeg skal anbefale en af bøgerne, skal det nok være “Glorious Visions”, fordi den beskriver gotikken på en nærmest forelsket måde, der får den til at virke magisk.
____________
English recap: I have been studying several books about Gothic art and architecture. It is not one of my favourite styles and I also think the books are often confusing when trying to define it. In the end it comes down to what most of us know, I suppose: Gothic art is elongated, intricate and sometimes over-the-top. Here are my copies and drawings inspired by the pictures in the books. I like Gothic art when it comes close to Art Nouveau/Jugendstil.